Mopedutbildning, AM (Moped klass I)

Att kunna och få köra moped är frihet och flexibilitet för många, både för yngre och för äldre. Men för att få köra moped måste man gå en utbildning. Beroende på om man vill köra EU-moped eller moped klass 2 är kraven olika. Denna utbildning är till för de som vill köra EU-moped (AM-körkort) som är konstruerade för en hastighet av max 45 km/h.

Vem skall gå kursen?

När man har fyllt 15 år och har körkortstillstånd för AM-körkort får man ta detta körkort (EU-moped). Från det att man är 14 år och 9 månader är det tillåtet att börja övningsköra med moped, på en godkänd trafikskola.

Innehåll och omfattning

Teoriundervisningen innefattar tre tillfälle, tre timmar/tillfälle, och samtliga med obligatorisk närvaro. Utöver teorilektionerna krävs teoristudier på egen hand.

Körningen är även den obligatorisk och skall innehålla minst fyra körlektioner á 60 minuter. Vid behov kan det krävas fler lektioner för att körmomenten skall bli godkända.

Utbildningen kostar 5200 kr och inkluderar litteratur, teorikurs – tre tillfällen á tre timmar samt körlektioner – fyra lektioner á 60 minuter. Vid behov av fler körlektioner för att bli godkänd på körmomenten måste fler körlektioner köpas till. Trafikverkets teoriprov ingår inte i ovanstående pris.

För att erhålla AM-körkortet krävs att körningen är godkänd, något som ansvarig trafiklärare bedömer. Dessutom krävs ett godkänt resultat på teoriprovet på Trafikverket. Vi bokar teoriprov åt dig när du är klar för det och har gjort det som krävs. 

Kursstarter och anmälan

När du skriver in dig till utbildningen bokas du upp på samtliga teorilektioner. Datum för körlektionerna får du vid första teoripasset. För att få köra körlektioner måste du ha ett godkänt körkortstillstånd. Körlektionerna sker på dagtid.

Betalning av utbildningen ska ske senast kursstart.

Aktuella kursstarter finns på startsidan. Körkortstillstånd ansöker man om på transportstyrelsen.se.